Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Rus og psykisk helse:
- Å snakke om det gjør det mindre skummelt

«Odd-Terje» i intervju med Andrés Lekanger, Chemfriendly Norge
Foto: Andrés Lekanger. Publisert 14.9.20.
«Odd-Terje» er i sin spede begynnelse av trettiårene og arbeider innenfor service-bransjen.

Han setter seg ned foran meg mens han tar et tungt magadrag. Odd-Terje skal fortelle om en kjip hendelse han opplevde da han var 27 år.

- Vi var en vennegjeng som skulle ut på byen og hadde planlagt lenge at vi skulle ta MDMA. Det var lenge siden sist og vi gledet oss.

De startet med et vorspiel hjemme hos ei venninne. De hadde kjøpt 1 gram MDMA som de delte i 10 mindre doser. Odd-Terje kan ikke fordra å sniffe chems, så de «droppet» MDMA-en. Det vil si at de tok pulveret i papir og svelget det.

Etter hvert dro de ut på The Villa i Oslo, og da The Villa stengte dro de tilbake til hun de hadde vorset hos tidligere på kvelden.

-Vi delte en joint, og jeg tror det var blandingen cannabis og MDMA som gjorde at alt ble føkka den natta, forteller han.

- Men det skal sies at jeg har blandet de to rusmidlene andre ganger uten at det gikk galt.
Natten skulle ende opp som et av de jævligste, mest fryktinngytende kveldene Odd-Terje har opplevd. Han husker at det begynte med at en følelse av å være engstelig krøyp over og gjennom kroppen hans. Han klarte plutselig ikke å lese vanlige sosiale situasjoner.

- Jeg tolket så mye mer inn i enkle blikk, eller ting folk sa, enn det som var tilfellet. Jeg følte det var mye underliggende i hver situasjon. At alt på nachspielet plutselig handlet om at alle hadde noe imot meg. Jeg følte at alle var med på en «prank» om å presse meg og se hvor lang tid det tok før de knakk meg psykisk.

I tillegg til de paranoide tankene begynte Odd-Terje å hallusinere. Han fikk det for seg at en av venninnene hadde blitt slått av kjæresten sin.

- For meg blødde hun nemlig nedover ansiktet, noe som satt meg skikkelig ut. Jeg fikk en vrangforestilling om at typen hennes var veldig ond, og jeg ble veldig redd for ham. Jeg måtte passe meg, tenkte jeg.

MDMA er et kraftig psykoterapeutisk verktøy som kan bringe underbevisst psykologisk materiale til overflaten. Har du en traumatisk fortid, eller befinner deg i en vanskelig livssituasjon for tiden, kan du oppleve at MDMA vekker til live vanskelige tanker og minner man ikke er forberedt på å håndtere.
Jeg tenkte at sånn her er det å være gal, at man har en helt annen virkelighetsforståelse enn hvordan de andre har det.
- Vi ser på bildene og da får jeg syke hallusinasjoner

Odd-Terje beskriver at han til slutt ble så hysterisk og redd at han begynte å konfrontere vennene sine. Da ble de skremt siden de hverken kjente igjen Odd-Terje eller bildet han malte av situasjonen.

Tidligere på kvelden hadde de tatt en del bilder sammen med et polaroid kamera, et slikt som printer ut bildene med en gang. I et forsøk på å roe ham ned, foreslo en kamerat at de kunne sette seg ned og se på bildene de hadde tatt.

- Da får jeg syke hallusinasjoner. Jeg så bilder av foreldrene mine, og klasseforstanderen min fra barneskolen. Dette gjorde meg ekstremt hysterisk og livredd, og jeg tenkte at nå kødder de så jævlig med meg.


Odd-Terje ville til slutt bare dra og gikk bort til ytterdøra og begynte å kle på seg yttertøyet. Da flokket vennene hans seg rundt ham, holdt han fast og låste døra.

- Da knakk jeg helt sammen og sa at «hvis dere har tenkt å drepe meg, kan dere ikke bare gjøre det nå? For jeg vil heller dø enn å være så redd som jeg er nå».

Den ene venninnen tok Odd-Terje med inn på soverommet, de la seg i sengen og snakket sammen.

- Da jeg forklarte hvordan jeg hadde det så jeg hvor redd hun ble. Det fikk meg til å tenke at det kanskje var meg det var noe galt med. At ikke det var en konspirasjon der de prøvde å ta rotta på meg.

Til slutt fikk Odd-Terje overtalt de andre om å la han dra hjem. Leiligheten hans lå ikke langt unna, men de insisterte på at han skulle ta en taxi som betingelse for å få lov til å dra. Dette gikk Odd-Terje med på og en venninne fulgte han ut slik at de kunne forvisse seg om at taxien hadde kommet. Men da hun gikk inn igjen gikk Odd-Terje bort til taxien og fortalte taxisjåføren at han bare kunne kjøre sin vei, fordi «han som bestilte taxien har dratt allerede».

- Taxisjåføren var med på konspirasjonen mot meg, tenkte jeg. Hadde jeg satt meg i bilen ville jeg fått panikk.


Jeg har et ganske åpent forhold til mine nærmeste venner. De er også åpne med meg om ugreie opplevelser i rus. Å snakke om det som skjedde gjør det mindre skummelt.
- Da jeg kom hjem til mitt 40 kvadrat lille leilighet brukte jeg seriøst en og halv, til to timer på å endevende leiligheten, sier Odd-Terje.

- Jeg var sikker på at de andre fra nachspielet hadde gjemt seg i leiligheten.

Odd-Terje var redd for at han skulle være sånn for resten av livet. Da han våknet dagen etterpå opplevde han det som tidenes fyllesyke, men at han var seg selv igjen.

Odd-Terje ringte ei venninne og knakk sammen i gråt fordi han var så glad for å være seg selv igjen. I ettertid snakker han åpent med vennene sine om hva som skjedde den natten.

- Jeg har et ganske åpent forhold til mine nærmeste venner. De er også åpne med meg om ugreie opplevelser i rus. Å snakke om det som skjedde gjør det mindre skummelt, avslutter Odd-Terje.

Rus og psykisk helse
Om noen på festen går inn i en rusutløst psykose, eller får panikkangst, er det beste du kan gjøre å forholde deg rolig og prøve å trygge personen. Når man ikke er i stand til å skille mellom fantasi og virkelighet, er det vanlig å bli forvirret og redd, og man kan tro man er utsatt for farer som man ikke er utsatt for. Det kan hjelpe å få hjelp til å skille mellom fantasi og virkelighet av noen rundt seg. Chemsex-deltagere i Chemfriendly forteller at en god klem kan trygge. Noen har også blitt roet ned gjennom at den andre stilte spørsmål om andre ting for å få dem til å tenke på noe annet.

Du reduserer risikoen for rusutløste psykoser om du spiser og drikker godt under veis, og passer på å få godt med hvile, om ikke søvn.

En nyttig strategi skeive rusbrukere forteller oss om, er at det kan være lurt å skaffe deg en alliert på festen, før dere inntar rusmidlet. En du kan avtale med at skal være din støtte, om rus-opplevelsen blir kjip.

Når man ruser seg frigjøres unormalt store mengder signalstoffer i hjernen. En naturlig kjemisk reaksjon på dette er at man i noen dager etterpå har et underskudd av de samme signalstoffene i hjernen. Dette kalles for «nedturen» og kan sammenlignes med «dagen derpå» etter å ha inntatt alkohol. Det er normalt å være ekstra selvkritisk, være ekstra usikker, og generelt å ha flere tunge og depressive tanker enn normalt.
Et veldig godt råd er at man etter en fest alltid snakker med venner - eller andre du stoler på - om det som skjedde under rus. En såkalt «debrief». Også de positive opplevelsene man opplever i rus kan det være nyttig å snakke med andre om.

Før du prøver et rusmiddel, les deg opp på ulike rusmidlers risikoprofiler, og på hvordan du kan redusere risikoene.

Chemfriendly om:

Hvordan håndtere nedturen etter en fest
-
Crystal Meth/Metamfetamin - MDMA

Les også hva rusopplysningen.no skriver om MDMA

Kontakt gjerne Chemfriendly om du har spørsmål om rus og psykisk helse. Du kan få snakke med både helsepersonell og likepersoner.