Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Overdose-quiz i anledning overdosedagen!
Skrevet av Andrés LekangerFoto: Andrés Lekanger
Chemfriendly Norge og Tryggere Ruspolitikk markerte den internasjonale dagen mot overdoser med quiz. Tradisjonen tro ble det også drag show, men denne gangen var det sterotypier av menn det ble harselert med. Det var nemlig drag kongen Briar The VaudeVillan som teamet opp med Chemfriendly på årets overdosedag.
Verdens overdosedag 31. august

Markering av Verdens overdosedag 31. august er for å sette fokus på overdoseutfordringer og vise respekt til dem som har dødd av overdose, samt deres pårørende. Markeringen er også for å formidle kunnskap knyttet til overdoseforebygging og bevisstgjøre alle om denne samfunnsutfordringen. Dagen arrangeres rundt om i verden, også i Norge, og det er en viktig del av den nasjonale strategien mot overdoser (Nasjonal overdosestrategi).

Siden vi startet opp i 2018 har Chemfriendly markert overdosedagen på skeive utesteder og i samarbeid med artister, som dragartister og rappere. Chemfriendly tror på å være der skeive og sexarbeidere - både de som bruker og ikke bruker rusmidler - oppholder seg. Rusmidlene vi snakker om er kokain, amfetamin, MDMA og GHB. Gjennom å spre rusopplysning til et bredt skeivt publikum vet vi at vi hindrer enkelte i å havne på legevakta, eller i rusbehandling.

Nytt av i år var at markeringen tok sted på et ikke-skeivt utested, nemlig Uhørt i Oslo.

Grafisk design James Armando Dickson
Drag-kongen som quiz master

Tradisjonen tro samarbeidet Chemfriendly og Tryggere Ruspolitikk med en dragartist, men der det vanligvis er stereotypier av det kvinnelige og feminine som det både harseleres med og feires, var det de mannlige stereotypiene som fikk gjennomgå i år.

Det var nemlig drag kongen Briar The VaudeVillan som underholdt publikum, både med artig dragshow (med artige rus-relevante låter), og som en underholdende og dyktig quiz-master.

Avstigmatiserer å snakke om rus

Et viktig mål for Chemfriendly har alltid vært å avstigmatisere å snakke om illegal rusbruk. Det er når samtaletemaer er farlige å snakke om, at folk unngår å skaffe seg i vei nyttig og livreddende kunnskap. Derfor har det alltid vært viktig å samarbeide med drag-artister, fordi de vet å ufarliggjøre vanskelige temaer og gjøre dem lett tilgjenge.

Drag-kongen Briar The VaudeVillan var kveldens quiz-master og underholder.
Foto: Andrés Lekanger
Bildet til venstre: Andrés Lekanger, styreleder i Chemfriendly Norge
Bildet til høyre: Briar The VaudeVillan danser seg blant publikum.
Foto: Andrés Lekanger
Quizen var laget av Dagfinn Hessen Paust, varamedlem i Chemfriendly sitt styre, prosjektleder for Rusopplysningen.no og styremedlem i Tryggere Ruspolitikk.
Tryggere Ruspolitikk har vært gode allierte av Chemfriendly siden oppstart, de løfter oss opp og frem, og er vår viktigste kunnskapskilde.


Premie fra DuoShop

Det kom noen tilbakemeldinger om at quizen var litt vel nerdete, og gjestene fikk noe å bryne seg på. Stemningen var god og latteren satt løst.

Vinneren av quizen var sykepleier Christina, fra Prindsen mottakssenter.
Premien et gavekort fra DuoShop.


Foto: Andrés Lekanger
Bildet til venstre: Skadereduksjons-sykepleierne Tori og Christina.
Foto: Andrés Lekanger
Bildet til høyre: En fornøyd vinner av årets overdose quiz.
Foto: Andrés Lekanger
Tusen takk til alle som deltok!

En stor takk rettes til vår frivillig og styremedlem James som organiserte kvelden. Takk også til Briar The VaudeVillian for å lose oss gjennom kvelden.
Og tusen takk til alle dere flotte gjester som tok turen til Uhørt og til vår Overdose-quiz. Vi tar det ikke for gitt at folk velger å bruke tiden sin til akkurat dette temaet. Vi håper vi fikk formidlet litt grunnleggende kunnskap om overdose-forebygging når det gjelder noen rusmidler litt mer allminnelig for folk flest. Takk for at dere markerte Overdosedagen sammen med oss og Tryggere Ruspolitikk, og for den gode stemningen!
Publisert 1.9.2022