Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Nalokson - motgift mot opiater


Andres Lekanger, vernepleier i Chemfriendly Norge

Foto: hentet fra facebook siden Nalokson i Norge @nalokson
Blant Chemfriendly Norges brukere og medlemmer er det få som inntar opiater i form av rusmidler, og enkelte har advart oss mot å skrive om for eksempel heroin fordi stigmatisering av dette rusmidlet kan skremme bort enkelte i vår målgruppe.
Samtidig inntar noen av våre brukere medisiner som inneholder opiater. Disse medisinene er reseptbelagte, sterke smertestillende, som gis ved operasjoner eller ved langvarige smerter.
Det er flere som dør av opioid-overdoser knyttet til medisiner som inneholder opiater, enn av heroin-relaterte overdoser
Chemfriendly har fått spørsmål fra skeive rusbrukere om hva som skjer dersom man blander medisiner som inneholder opiater – som for eksempel OxyContin - med for eksempel amfetamin. Det betyr at noen i vår målgruppe får i seg opiater og blander disse med rusmidler som kan øke overdosefaren ytterligere.
I Norge i dag er det også flere som dør på grunn av opioid-relaterte overdoser knyttet til medisiner som inneholder opiater, enn av overdoser som skyldtes inntak av heroin.
Motgift mot opiatoverdoser

Overdoser på opiater kan forhindres med nalokson nesespray. Nalokson nesespray er et potensielt livreddende tiltak for å behandle opiatoverdose før ambulanse kommer fram.

Den er enkel og bruke og man kan ikke feildosere.

Dersom du er skeiv eller sexarbeider og bruker opiater, som rusmiddel eller i form av medisiner, kan du kontakte Chemfriendly Norge for å få overlevert eller tilsendt nalokson nesespray.

Foto: Facebook gruppa Nalokson i Norge
(Svaret på spørsmålet ovenfor - om blanding med medisiner med opioider og amfetamin – er for øvrig at opiatet og amfetaminen vil utligne hverandre. Dermed tåler brukeren mer av begge rusmidler. Om du velger å blande OxyContin (eller andre medisiner med opiater) og amfetamin er det viktig at du doserer OxyContin riktig og ikke tar mer OxyContin enn du pleier bare fordi du midlertidig tåler mer under påvirkning av amfetamin - ta heller ikke mer amfetamin enn du pleier. Om du tar mer OxyContin enn du pleier risikerer du en overdose når amfetaminen går ut av kroppen. Blant for øvrig aldri opiater med andre sentraldepende rusmidler, som GHB eller alkohol, da denne blandingen kan lede til at du slutter å puste under overdosen).
Har du behov for å snakke med noen om rus og sex, kan du kontakte Chemfriendly via facebook, Instagram, Gaysir.no, eller på e-post.
Publisert 31.8.2021. Oppdatert 25.4.23.