Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Hvordan snakke brukernes språk?
«Jorge» i intervju med Andrés Lekanger, Chemfriendly Norge
Foto: Andrés Lekanger. Publisert 24.11.20.
Da «Jorge» reagerte på tekstene til Chemfriendly Norge endte det opp med at han hjalp oss videreutvikle tekstene våre.

Stammespråk

Chemfriendly Norge har hentet navnet vårt fra chemsex-miljøer. Enkelte skeive menn som ønsker å blande sex med illegale rusmidler kan signalisere dette gjennom å skrive «chem friendly» i online profilen sin.

Språk er viktig fordi skeive, sexarbeidere, hivpositive og folk som bruker illegale rusmidler er vant til et moraliserende budskap fra myndighetene. Dette skaper skam, og en måte å beskytte seg selv mot skammen på er å avvise budskapet. Dersom vi bruker samme språk som helsemyndighetene, risikerer vi å leses som den samme myndigheten brukerne forbinder med skam-skapende budskap. Navnet vårt signaliserer ikke kun ikke-moralisme, det er også stammespråk.

Hvordan man snakker om rus og skadeforebygging handler ikke bare om ord og begreper. Utformingen av nettsiden, samt hvilke typer bilder vi bruker har som mål å signalisere gruppetilhørighet. Chemsex er én del av en større ikke-monogam sexkultur blant skeive menn.

Tok kontakt

Vi oversetter jevnlig tekstene våre til arabisk, spansk og polsk. Disse publiseres, blant annet på Skeiv Verden sin Facebook gruppe. Skeiv Verden er en interesseorganisasjon for skeive med multikulturell bakgrunn, og en samarbeidspartner til Chemfriendly.

Etter at vi i høst publiserte noen av disse innleggene på Skeiv Verden sin Facebook gruppe, tok en mannlig skeiv bruker kontakt. Vi kaller ham for «Jorge», en mann i midten av 30-åra som hadde reagert kraftig på innleggene våre.
" For skeive menn fra der jeg kommer fra er fri sex og illegale rusmidler en del av et bilde av frihet i Vesten.

Jorge forteller at han begynte å innta illegale rusmidler etter at han kom til Norge. Flere i hans omgangskrets, som er fra samme geografiske område, hadde en forestilling om Vesten og frihet.

- For skeive menn fra der jeg kommer fra er fri sex og illegale rusmidler en del av dette bildet, forteller Jorge, som videre forteller at kjæresten hans den gang var voldelig mot ham.

- I utgangspunktet var jeg veldig imot illegale rusmidler, men jeg kjente meg ganske alene og tok rusmidler for å føle meg godkjent og som en del av miljøet mitt. Det handlet om aksept. Jeg tenkte at for å være moderne og lykkelig, måtte jeg være en del av det skeive rusmiljøet.
Ulike rusmidler fyller ulike behov

Jorge har prøvd forskjellige rusmidler og knytter ulike behov opp mot de ulike stoffene.

- Jeg inntok kokain, ketamin, GHB amfetamin og hasj. Disse inntok jeg sammen med eksen min, enten oss to sammen, eller når vi hadde chemsex sammen med andre.

Etter at de slo opp, fortsatte Jorge å innta flere av disse rusmidlene. Han ble introdusert for crystal metamfetamin gjennom en han datet.

- Jeg inntok Tina (crystal metamfetamin red.am.) fordi jeg ikke ønsket å være alene. Snart oppdaget jeg at jeg ble veldig glad i Tina og at jeg nok endte opp med å være sammen med han jeg datet først og fremst fordi jeg ville ha mer Tina. Da jeg oppdaget at jeg begynte bli avhengig slo jeg opp med ham og sluttet med Tina samtidig.

Jorge forteller at han for to år siden også prøvde ketamin, som han har tatt innimellom for å håndtere en depresjon. Ketaminen reduserte alle de negative følelsene, forteller han, og det fikk han til å le.

MDMA får meg til å glemme selvbildet mitt
Mens ketamin hjelper mot depresjon, forteller Jorge at MDMA fyller et annet spesifikt behov.

- Jeg har et dårlig kroppslig selvbilde, sier Jorge, og forteller videre om en av hans elskere.

- Vi tar MDMA sammen når vi har sex. MDMA-en får meg til å glemme selvbildet mitt. Når vi tar MDMA og knuller opplever jeg det som at jeg bare en rumpe som vil ha pikk og han er kun en pikk. Det er ganske deilig der og da, sier Jorge, som samtidig mener det ideelt sett er bedre måter å håndtere sitt dårlige selvbilde på.

Reagerte på Chemfriendlys tekster

Da Jorge tok kontakt med Chemfriendly fortalte han oss at han ønsket å hjelpe oss tilpasse tekstene slik at de ville passe for den språkgruppen vi hadde oversatt den til. Samtidig forteller han at tekstene våre hadde vekket mange følelser i ham.

- Jeg ble fornærmet. I mitt miljø er det mange som tror at frihet i Norge må innebære illegale rusmidler og jeg opplevde det som at tekstene bekreftet dette.

Men etter denne umiddelbare reaksjonen begynte Jorge å spørre seg selv hvorfor han ble fornærmet.

- Jeg kom frem til at det handler om min personlige historie.

Jorge gir for eksempel illegale rusmidler mye av skylden for hans eks-kjærestes voldelige og dårlige oppførsel. Samtidig lever vi alle i et samfunn som kriminaliserer og stigmatiserer narkotika og bruken av disse.

- Jeg har fremdeles innarbeidet i meg et syn om at rus er et tabu. Derfor ville jeg møte Chemfriendly for å gi mine innspill på hvordan teksten kan leses utenifra.
Det første jeg gjorde da jeg leste Chemfriendly sine tekster var å ta kontakt med han elskeren jeg møter innimellom og tar MDMA sammen med.
Hjalp Chemfriendly med tekster

Jorge snakket med et styremedlem og styreleder (undertegnede) fra Chemfriendly. Han var redd for at hans bekymring over at folk fra samme språkgruppe trengte beskyttelse fra tekstene våre, kanskje var nedvurderende ovenfor dem.

- Jeg fryktet at de kunne bli fristet til å bruke dop av å lese tekstene, men det handlet nok om historien min med det miljøet jeg omgås i.

Likevel, at Chemfriendly sine tekster – i ord og visuelt uttrykk – prøver å tilnærme seg skeive rusbrukeres stammespråk, betyr ikke at alle skeive rusbrukere vil lese innholdet likt. Rusbrukere er som kjent ulike, alle som en. Det kan tenkes at for noen flerkulturelle skeive rusbrukere kan tekstene våre sees som bekreftelse av fordommer om Vesten og Norge.

Jorge og Chemfriendly kom frem til at det er en vesentlig forskjell på at vi publiserer tekster på vår hjemmeside og på vår facebook gruppe, og på det å publisere de samme tekstene på andre arenaer. På Chemfriendly sine flater må vi ta utgangspunkt i at brukerne vet hvem vi er, men når vi publiserer tekster andre steder forsvinner konteksten. I kronikker Chemfriendly skriver om rusmidler og risikoreduksjon, forklarer vi jo hvem vi er og hvorfor vi skriver som vi gjør.

Jorge hjalp oss derfor med å oversette en liten introduksjon tekst. Den forteller kort hvem Chemfriendly er, og at vi gir veiledning i risikoreduserende inntak av illegale rusmidler fordi vi ønsker å forebygge overdoser og annen uhelse blant skeive som ruser seg illegalt.
Om lesere har behov for å snakke om rus, kan man kontakte Chemfriendly sin rådgiver på 96626058, mandag til fredag mellom klokken 9 og 15.
Trigget rus-sug

En annen forklaring på Jorges sterke reaksjoner på tekstene våre, skyldtes at da han leste en av dem, fikk Jorge umiddelbart trigget sitt rus-sug.

- Det første jeg gjorde var å ta kontakt med han elskeren jeg møter innimellom og tar MDMA sammen med.

Aktivering av rus-sug er en ikke ukjent problemstilling i Chemfriendly. Frivillige forteller at engasjementet hos oss, for noen vekker lysten til å ruse seg illegalt. Chemfriendly har vedtektsfestet av vi skal utarbeide retningslinjer for å sikre gode tiltak for å ivareta frivillige. Samtidig er aktivering av rus-sug noen alle som ruser seg – lovlig som illegalt – må leve med så lenge man eksponeres for rus i offentligheten. Også et null-toleranse budskap kan aktivere rus-sug.

I tillegg til den lille introduserende teksten hjalp Jorge oss å skrive en avsluttende tekst om at dersom innleggene våre aktiverer følelser som gjør at leseren får behov for å snakke med noen, kan man kontakte en av våres rådgivere på telefon 96626058, mandag til fredag mellom klokken 9 og 15.
Chemsex er mer enn kultur

Innledningsvis skrev jeg at chemsex er én del av en større ikke-monogam sexkultur blant skeive menn. Ikke alle Chemfriendly snakker med kjenner seg igjen i dette, og forskning som prøver å forstå chemsex (og annen såkalt risikoatferd blant skeive menn) som kultur, kritiseres for å stå i fare for å se bort fra det kompliserte settet med årsaker til at skeive menn gjør som vi gjør. Jorge forteller for eksempel om hvordan ulike rusmidler har fylt ulike behov for ham. Alt fra bekjempelse av følelsen av ensomhet og depresjon, til å glemme kroppslige komplekser.

For Jorge var det meningsfylt å diskutere med Chemfriendly, og det samme opplevde vi. Vår måte å kommuniserer rusvett vil aldri kunne favne alle. Det er uansett nyttig å få tilbakemeldinger fra målgruppen om hvordan vi forstås. Spesielt siden målgruppen er mangfoldig. Etter samtalen med Jorge lover vi også fremover ha et større mangfold av mannlige kropper i de visuelle uttrykkene som omhandler chemsex.