Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Visste du at kokain fort gir fortetning av hjerte- og blodkar?
Andrés Lekanger, vernepleier.
Foto: Reidar Engesbak/Homopopaganda.
Kokain gir normalt økt energi, velvære og selvtillit. Det inntas normalt i pulverform, gjennom slimhinnen i nese eller i munn, men injiseres også av noen brukere. Siden rusen ikke varer så lenge gjentar man gjerne doseringen, noe som lett kan gi et atferdsmønster der man fyller på og fyller på. Dette øker risiko for avhengighet. Kokain er sjelden rent, og inneholder ofte helsefarlige dyremedisiner, fyllstoffer og eventuelt andre rusmidler.

Kokain får hjertet til å banke fortere samtidig som blodkar trekker seg kraftig sammen. Noe som gir økt blodtrykk, hjertefrekvens og kroppstemperatur. Dette fører til økt press på hjerte- og kar systemet, som igjen øker risikoen for hjerteproblemer, særlig ved gjentatt bruk .

Siden kokain medfører økt risiko for fortetning av blodårene, er det noen ting du som bruker kokain bør tenke på:
• Ikke bruk kokain dersom du eller noen i din nære familie har hjertesykdom eller høyt blodtrykk.

• Vær svært varsom med kokain dersom du har lever- eller nyresykdom, bruker medisiner som belaster lever eller nyrer, eller har drukket mye alkohol de siste ukene.

• Unngå også å kombinere kokain med alkohol, tobakk, koffein eller rusmidler som MDMA og amfetamin, da dette forverrer skadevirkningene og øker riskoen for akutte hjerteproblemer.
Hva skjer om du blander kokain og amfetamin?

Noen velger å blande amfetamin og kokain, men tross for at disse stoffene begge er sentralstimulerende stoffer, har de forskjellige virkninger på kroppen og i hjernen.
Dette betyr at hvis man blander dem øker påkjenningen på kroppen betraktelig.

Rusfølelsen man får av kokain og amfetamin kommer av frigjøring av signalstoffer i hjernen. Denne frigjøringen av signalstoffer er likt for sentralstimulerende stoffer. Det som er spesielt for kokain er at kokain hemmer opptaket av de samme stoffene i hjernen, slik at det blir et overskudd.

Amfetamin frigjør de samme signalstoffene i hjernen samt øker blodtrykk, hjertefrekvens og kroppstemperatur. Siden kokain hemmer gjenopptak av signalstoffene som blir frigjort i hjernen bør det aldri blandes med amfetamin.
Da hoper disse nemlig seg opp i hjernen. Det øker risikoen for
- forvirring,
- psykotiske reaksjoner,
- nevrotoksiske effekter,
- overoppheting og overdoser.

Presset på hjerte og karsystemet øker betraktelig ved kombinasjon av kokain og amfetamin. Begge stoffer øker hjertefrekvensen og blodtrykk. Kokainen trekker samtidig sammen blodårene slik at man får høyrere blodtrykk og trangere blodårer, dette øker risikoen for hjerteinfarkt.

Les gjerne også Chemfriendly Norge sine tips til hvordan du kan ta vare på nesa når du sniffer, om hva som skjer når du blander kokain, alkohol og MDMA, samt det rusopplysningen.no skriver om AmfetaminKokain

Kontakt Chemfriendly Norge om du vil ha råd om kokain og hvordan redusere risikoer ved bruk. Du kan få prate med både likepersoner og fagpersoner.
Publisert 19.10.2020