Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

«Ikke tro alt du tenker»
Hvordan håndtere nedturen etter en fest


Morten Sortodden, vernepleier
Foto: Ole Magnus Kinappel/ PION - Sexarbeidernes interesseorganisasjon
Rusmidlene du inntar frigjør signalstoffer, noe som bidrar til rusopplevelsen. Derimot vil hjernen i ettertid få underskudd av de samme signalstoffene i en periode. Dette kjennetegnes som «nedturen».

Når du ruser deg frigjøres det en del signalstoffer i hjernen. Sentralstimulerende rusmidler (kokain, MDMA, Amfetamin, Crystal Meth) frigjør for eksempel dopamin, endorfiner og serotonin. Dette er stoffer som gjør at man får mer energi og føler seg glad og euforisk. Sentraldempende rusmidler (som alkohol og GHB) kan for eksempel påvirke GABA-reseptorer i hjernen, som gjør at man får mindre følelse av angst.

På dansegulvet og under chemsex vil rusmidlene bidra til at man slapper av, skammer seg mindre og har mindre angst. Under chemsex vil sexen og nytelsen kjennes enda mer intenst på grunn av rusmidlenes effekter.
Derimot er det naturlig at hjernen i en tid etter slik overproduksjon av signalstoffer i hjernen slutter å produsere signalstoffene og går i underskudd en periode. Dette kjennetegnes som «nedturen». Det er vanlig å bli nedfor, apatisk, selvkritisk, man blir overdrevent redd for at noe kan gå galt, og noen føler også for å isolere seg fra andre.
Chemfriendly Norge har noen råd for hvordan du kan ta vare på deg selv under nedturen:

• Prøv å ikke utsett avslutningen av en chemsex-session selv om du vet at det blir ubehagelig. Å kaste deg ut på en ny session vil gjøre det enda verre og komme ned.
Skulle du likevel dra ut på en ny fest, husk å spis godt under veis, og før du fortsetter. Mat og drikke vil bidra både til bedre rusopplevelse, men også til at nedturen blir mildere. Smoothies eller yoghurt er gode tips dersom man har lite matlyst på grunn av chems man ha fått i seg.

• Avslutt gjerne Chemsex-sessionen sent på ettermiddagen eller tidlig kveld. Da vil noen av stoffene gå ut av kroppen og du vil kunne spise og drikke litt, og legge deg til normal tid.

• Amfetamin, Mefedrone og andre sentralstimulerende stoffer kan gjøre at man biter seg i munnen og dermed får munnsår. For å hindre at de blir infiserte bør en skylle munnen med en saltvannsløsning. En kan blande en teskje salt med en halv liter vann. Kok det gjerne opp, og skyll. Dette kan du også bruke hver gang du er sår i munnen, eller er redd for å ha dårlig ånde.

• Prøv å planlegg at du har en hviledag etter at du er ferdig på fest og før du skal på studier eller på jobb. Prøv alltids og få en natts søvn før du skal på arbeid eller skole. Selv om du ikke får sove særlig godt vil kroppen få litt hvile, og du vil uansett føle deg bedre enn om du går rett på jobb. Skal du kjøre bil er dette veldig viktig.

Slapp av med venner dagene etter festingen slik at dere kan ta vare på hverandre.

Foto: Ole Magnus Kinappel/ PION - Sexarbeidernes interesseorganisasjon.
Godta at du vil føle deg litt trist og nedfor i noen dager etter chemsex.
• Slapp av med venner dagene etter festingen slik at dere kan ta vare på hverandre. Tankekjør og negative tanker tar ikke så fort overhånd da. Hvis en sliter med tankekjør kan det være fint å se på en film.

• Hvis du skal være alene så tenk på hvem du kan snakke med om du skulle få behov for det. Av og til kan en opplevelse under rus oppleves helt greit der og da, men kan kjennes vanskelig ut etterpå. Da bør en ha noen å snakke med om dette.
Planlegg på forhånd, før festen, hvem du kan snakke med etterpå for å "debriefe" (reflektere over opplevelsene).

Godta at du vil føle deg litt trist og nedfor i noen dager etter chemsex. Dette er naturlig da stoffene du har tatt gjør at hjernen har frigjort masse endorfiner og andre «lykkestoffer», og er nesten tom for disse.

• Et nyttig tips er å trene, siden både kondisjon og styrke vil bidra til at signalstoffene dannes fortere. Men ikke overtren.
• Prøv å unngå sovetabletter da det kan gi en fare for tilvenning. Spesielt de sterke variantene som også kan sitte i kroppen lenge. Hvis du heller prøver å spise litt, vil kroppen bli naturlig døsig, og en kan få den søvnen en trenger uten medikamenter.

• Drikk masse alkoholfritt for å få stoffene ut av kroppen, og spis noe sunt. Om du ikke orker å spise mye så er litt bedre enn ingenting, men sørg for at det er sunt slik at kroppen kan bygge seg opp igjen. Av proteinrik mat er fisk
(sushi f.eks), kjøtt, og bønner veldig bra, av grønnsaker er broccoli, spinat og gulerøtter og anbefale og av frukt så er kiwi, bananer og appelsiner rike på vitaminer og andre næringsstoffer.

• 5-HTP er veldig bra å innta dagene etter å ha tatt MDMA, mefedron og antagelig også metamfetamin (dette er rusmidler som har det til felles at de frigjør mye serotonin). Men man skal visst være forsiktig med å ta 5-HTP samme kveld som rusmidlene. Det er en bekymring for at dette i sjeldne tilfeller kan føre til for mye serotonin i hjernen. 5-HTP kan fås reseptfritt i helsekost butikker.

• Unngå «detox-kurer» etter chemsex-party som får deg til å sulte deg/faste, eller spise på en måte du ikke er vant til.
Rådene i artikkelen er basert på tilgjengelig litteratur og et stort antall brukererfaringer. Kontakt Chemfriendly om du har spørsmål om hvordan å håndtere nedturen. Du kan få prate med både likepersoner og helsepersonell
Publisert 28.9.2020 Oppdatert 29.5.21