Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Hvordan forebygge hepatitt C på chemsex-festen din

Øystein Sager Backe, sykepleier, Aleksander Sørlie, sykepleier, og Andrés Lekanger, vernepleier.
Foto: Einar Hyndøy.
Hepatitt C er et virus som smitter via blod og kan føre til betennelse i leveren. Ubehandlet vil hepatitt C kunne føre til skrumplever, kreft og andre alvorlige komplikasjoner. Bareback, chemsex, flere sexpartnere og røff sex øker risiko for å pådra seg viruset. Hepatitt C kan for de fleste enkelt behandles med en tablettkur.

Lever du med hiv og har kondomfri analsex er du mer utsatt for hepatitt C infeksjon, fordi hiv-viruset kan redusere det intestinale forsvaret. Hiv-negative menn som går på antibiotika bør av den grunn også være forsiktig med å ha kondomfri analsex siden antibiotika midlertidig kan redusere det intestinale forsvaret.
Også deling av sniffe-rør eller røykepiper for å røyke crystal meth innebærer risiko for smitte
Chemsex øker også risikoen for å bli smittet. Har man sex i oppimot 24 timer eller mer, kan den konstante friksjonen lede til små sår på kukhodet og i endetarmen. Dette gjelder også om man bruker sexleketøy eller driver med fisting.

Selvsagt er det risiko for smitte når man deler brukerutstyr som kanyler og sprøytespisser. Langt fra alle som driver med chems slammer/injiserer, men også deling av sniffe-rør eller røykepiper for å røyke crystal meth innebærer risiko for smitte. Selv om det å injiserer har høyest risiko for infeksjoner.

For folk som deltar på bareback- og/eller chemsex-fester er det noen smarte tiltak dere kan innføre for å redusere risiko for smitte av Hepatitt C, samtidig som dere kan ha mest mulig digg sex:
• Ikke del glidemiddel, men ha med og marker det som er ditt.

• Hepatitt C kan overleve på diverse overflater i flere uker. Skal du dele douching-utstyr (utstyr for å skylle endetarmen før analsex) eller dildoer og lignende, husk både å vaske og desinfisere utstyret med klorid, i minst fem minutter, før dere deler dette. Inviterer du til en sexparty er du en ansvarlig vert om du har vaske- og desinfiseringsmiddel klart.

Det er antagelig mindre sannsynlighet for at aktive pådrar seg hepatitt C, men det skjer. Sex i flere timer leder til friksjoner og små sår i kukhodet og i endetarmen. Små dråper med infisert blod kan dermed trenge inn i blodbanen til den aktive.

Den største utfordringen med virale hepatitter er hepatitt A og B, og vi oppfordrer alle til å vaksinere seg mot disse.
Den største faren for smitte er derimot at hepatitt C infisert blod samler seg under forhuden. Dermed risikerer du som aktiv å spre smitte rundt fra passiv til passiv.
• Ideelt sett er et godt skadeforebyggende tips at aktive vasker kuken, ballene og resten av skrittet (inkludert kjønnshår) og rumpa godt før de skifter sexpartnere. Passive bør også vaske seg.

• Om du fister er det viktig også å vaske hendene og armene godt mellom partnerbytte – om du ikke bruker hansker til å fiste med. Husk ellers å klippe og file neglene før du fister noen. Da reduserer du risiko for å lage rifter.

• Ikke del brukerutstyr. Chemfriendly deler ut både engangs-snifferør og slamming-utstyr.
Det er viktig å understreke at Hepatitt C viruset overføres vanskelig seksuelt. Den største utfordringen med virale hepatitter er hepatitt A og B, og vi oppfordrer alle til å vaksinere seg mot disse.

Les gjerne også Chemfriendly Norge sin kronikk La oss snakke om hepatitt C, publisert på gaysir.no

Kontakt Chemfriendly Norge om du har spørsmål om hepatitt C. Du kan få prate med både likepersoner og fagpersoner.
Publisert 20.10.2020