Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Fortellinger fra chemsex (2):
- Omsorg i den andre enden av telefonen
«Åge» i intervju med Andrés Lekanger, Chemfriendly Norge
"Sexen danner relasjoner og felleskap med andre skeive menn"
«Åge» er en staut kar i slutten av 40-årene. Det syntes at han trener jevnlig og spiser sunt. Han er en seksuelt aktiv skeiv mann som liker å gå på både homseklubber og innimellom chemsexfester. Åge har derfor hatt sine erfaringer med seksuelt overførbare infeksjoner.

- I fjor deltok jeg på en chemsex fest der en av de andre testet positiv for en seksuelt overførbar infeksjon (SOI) noen dager etterpå. Jeg hadde jo naturlignok vært nærkontakt og måtte selv gå og teste meg.

«Smittevinduet» er tiden det tar fra en person blir smittet og til antistoffer vises i blodet. Siden tester for SOI som regel ser etter antistoffer kan man ikke oppdage en infeksjon om testen tas før det utvikles nok antistoffer.


- Smittevinduet kan være veldig langt på noen sykdommer, forteller Åge.

- Fra noen uker til flere måneder. Ideelt sett skal man holde seg fra å ha sex, eller ha sex med kondom i flere måneder avhengig av hvilken sykdom det gjelder. Det har vært litt vanskelig for meg forholde meg til, forteller han.

Åge forklarer at når sexlivet spiller en så vesentlig del av hvordan enkelte skeive menn - som ham selv - organiserer og bygger sitt liv som skeiv mann, kan det være vanskelig å plutselig skulle slutte med sex i en lengre periode. Sexen spiller både en rolle i opprettholdelse av egen psykisk helse, men også i å danne relasjoner og felleskap med andre skeive menn.
- SOI er en del av «spillet»

Den hiv-forebyggende medisinen PrEP kommer godt med for seksuelt aktive menn som Åge. Chemsex-deltakere prioriterer gjerne hiv-forebygging fremfor forebygging av andre seksuelt overførbare infeksjoner, noe som kommer frem i flere kvalitative studier. Det vanlige er å forebyggen hiv gjennom å gjøre som Åge - at man går på PrEP - eller gjennom å ta hiv-medisinene sine om man lever med hiv. Hiv-positive som tar medisinene sine som forskrevet kan som kjent ikke smitte andre.

"Det er vanlig at folk tester seg etter å ha deltatt på chemsexfester"
For Åge gir PrEP den fordelen at han tester seg oftere enn tidligere. Brukerne må nemlig møte opp hos spesialisttjenesten man får medisinen utdelt av hver tredje måned for oppføling. Denne oppfølgingen innebærer blant annet at man tester seg for SOI.

- Men det er vanlig at folk jeg kjenner tester seg etter at de har deltatt på chemsexfester, sier Åge.

- SOI er en del av «spillet» og det beste man kan gjøre er å teste seg jevnlig. Det å ha sex, bli smittet og å teste seg, det er en del av kulturen vår. Det samme gjelder å si fra. Som personen jeg nevnte tidligere gjorde.
Opplever du at det er vanlig blant skeive menn å si fra til sex-partnere om SOI?

- Blant de jeg kjenner er det vanlig. Du får gjerne en beskjed på whatsapp, messenger eller via en App der det står «Hei, det var hyggelig i går, men jeg har dessverre en kjip beskjed å komme med». Deretter at vedkommende har testet positiv for en infeksjon og at en selv må teste seg.


Hvordan reagerer du?

- Jeg blir takknemlig og gir uttrykk for det. Blant de jeg kjenner er det vanlig at man uttrykker takknemlighet for å ha fått beskjed om at man bør teste seg. Det opplever jeg også når jeg sier fra til andre. Kan ikke huske å ha fått en negativ respons på dette, sier Åge, som spekulerer om at det kanskje er en større terskel for å si fra om SOI om det gjelder noen man ikke kjenner.

Flere Åge kjenner fører også notater over hvem de har hatt sex med og når, slik at de skal kunne bidra til smitteoppsporing om nødvendig.

- Det kan være litt vanskelig om man har mye sex hver dag, men for meg er dette veldig nyttig. Det er nok nyttig også for Olafiaklinikken he he
Fortalte ikke om hepatitt C smitte

Ikke alle Chemfriendly Norge er i kontakt med tør å si fra direkte til sexpartnere sine om SOI. Vi har tidligere skrevet om «Espen André», en hiv-positiv mann i 30-årene og som den gangen hadde blitt smittet med hepatitt C, men som han i utgangspunktet ikke var åpen med partnerne sin om.

- Det er en kurerbar sykdom og den smitter vanskelig seksuelt. Jeg mener også voksne mennesker selv er ansvarlig for egen kropp og helse. I ti år har jeg levd med hiv og mange i min situasjon har opplevd hvor utfordrende det kan være å navigere et sexliv med den diagnosen på grunn av andres frykt og fordommer.

Espen André fortalte at han ble frustrert når han traff andre hiv-positive som ville ha sex med ham uten kondom, men som samtidig spurte om han var frisk for andre infeksjoner. Han mener både hiv-positive skeive menn og menn som går på PrEP, og som samtidig ønsker å ha sex uten kondom, må ta høyde for at det er en risiko ved dette.
"Jeg hadde nemlig ikke regnet med Hepatitt C"
Åge tester positiv for hepatitt C

Nylig testet også Åge positiv for hepatitt C.

- Det kom frem etter rutine kontroll på Olafia i forbindelse med PrEP- oppfølgingen.

Det er selvsagt en ulempe for seksuelt aktive skeive menn å få beskjeden om at testen man tok var positiv.

- Generelt blir jeg jævlig irritert om jeg er smittet med noe. Da går for eksempel planene for sommeren i vasken og jeg kan tenke «det var den Priden!», sier Åge.

Beskjeden om at han hadde pådratt seg hepatitt C var ekstra irriterende.

- Jeg ble litt forbanna. Covid årene 2020 og 2021 har allerede bidratt til et redusert sexliv og nå er jeg smittet av den sykdommen jeg minst forventet å bli smittet av. Jeg hadde nemlig ikke regnet med Hepatitt C, og vet ikke hvem som smittet meg eller hvordan. Det vil si om det skyldtes knulling, fisting, eller deling av sexleketøy eller brukerutstyr.

Måtte gi Olafiaklinikken voksenopplæring

Olafiaklinikken, som er der Åge testet seg, tilbyr ikke behandling for hepatitt C, men kalte Åge inn for å bidra til smitteoppsporing.

- Der måtte jeg snakke med en sykepleier studenter eller lærling, samt en sykepleier som virket fersk i gamet. Begge syntes det var vanskelig å snakke om sex og de innrømte at de visste lite om hepatitt C. Dette overasket meg litt, og jeg måtte fortelle dem at det er ikke flaut å snakke om sex.

Åge understreker at han i de aller fleste tilfeller opplever seg godt og profesjonelt tatt imot av de ansatte på Olafiaklinikken.

Etter turen på Olafia ble Åge henvist til til Ullevål infeksjonsmedisinsk avdeling. Der ble han raskt satt på tablettbehandling som har fungert fint uten bivirkninger, og som ga raskt resultat i form av nedgang i virusmengden i blodet.
Tok seg av smitteoppsporingen selv

Åge hadde med seg en liste over kontakter som Olafiaklinikken fikk. De ble enige om at han skulle ta kontakt med partnerne sine først. Dersom disse da ikke kontaktet Olafiaklinikken etter 14 dager, ville Olafiaklinikken selv kontakte dem.

Hvorfor ville du kontakte partnerne selv?
- Det har med tillit å gjøre. Jeg ville at de skulle høre det fra meg først. Olafiaklinikken ville ha kontaktet dem etter 14 dager om jeg ikke hadde sagt fra, men dette syntes jeg var litt lenge å skulle vente på å vite.

Var det skummelt å si fra?

- Det var litt verre enn å si fra om gonore og klamydia. Jeg hadde ikke kunnskap om hva sykdommen eller behandlingen innebar. Det gjorde det skumlere å si fra.

Hvordan tok partnerne dine beskjeden?

- Alle tok det hele på strak arm, og noen av dem hadde erfaring med sykdommen fra før av. Jeg kjente på omsorg fra dem alle i den andre enden av telefonen. Det var en som svarte veldig kort og det er han jeg kjenner minst. Vi har ikke opprettholdt kontakten etter dette. Ellers har folka holdt meg oppdatert på når de testet seg, og noen av dem har invitert meg på sex-treff i ettertid.

Alle sexpartnerne til Åge har i ettertid testet negativt på Hepatitt C.


- Smitteoppsporing er viktigere enn formaninger om kondom

Den rollen ikke-monogam sex spiller i hvordan enkelte skeive menn bygger sine liv og identiteter, og hvor viktig sex uten kondom er for mange, alt dette gjør at Åge mener testing og smitteoppsporing er viktigere enn formaninger om kondom.

- Smitteoppsporingen bidrar til å redusere smitte.

Åge er derfor klar i sin oppfordring:


- Test deg. Bidra til smitteoppsporing. Si fra!
Om du ønsker å prate med likepersoner eller fagpersoner om chemsex kan du også kontakte Chemfriendly via siden vår på Facebook, Instagram, på epost, eller via profilen vår på Gaysir.no.
Publisert 18.8.2021. Oppdatert 25.4.23