Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Fortellinger fra chemsex (1):
- Vi har kun hverandre
«Bjørn» i intervju med Andrés Lekanger, Chemfriendly Norge
«Bjørn» er en kjekk mann i slutten av 40-åra og som deltar på chemsexfester innimellom. Han har fulgt Chemfriendly sitt arbeid og ofte gitt Chemfriendly innspill på hva vi bør skrive om. Som for noen år tilbake da vi valgte å fokusere en del på rusmidlet GHB fordi han ba oss om det.
I dette intervjuet forteller Bjørn litt om hvorfor han ønsket fokus på GHB, men også om hvorfor det er viktig at chemsex deltakere støtter hverandre.

Forlatt alene på gaten

- For noen år siden opplevde jeg en veldig skummel situasjon. Det startet med at jeg og noen bekjente var hjemme hos en av dem privat og hadde chemsex. Dette var egentlig kun et vorspiel før vi skulle videre ut på byen.

Bjørn hadde drukket en god del alkohol før han kom til festen.

- Jeg var derfor god i farta allerede da jeg tok en dose med GHB. Jeg husker ikke om det jeg inntok var GHB eller det mye mer potente og ustabile GBL, men jeg redoserte hyppig og inntok nok høyere doser en anbefalt. Vi hadde sex og det var gøy. Før vi dro videre ut på byen tok jeg en ny dose G, denne gangen rundt 2 ml.

Da de skulle ut for å ta en taxi var Bjørn i fin form, men han begynte raskt å bli svimmel og han snublet på veien ut døra.

"Da jeg ser sjøen tenker jeg at nå kommer jeg til å ramle i sjøen og drukne"
- I taxien blir jeg kjempedårlig og må kaste opp. En av de andre følger meg ut et stykke for å se hvordan det går. Vi kommer til utestedet og da går alle de andre inn og jeg overlates til meg selv. Det kan være at jeg sa at det gikk bra med meg, det husker jeg ikke. Uansett opplevde jeg meg forlatt.

Bjørn endte opp med å snuble rundt i gatene, han dunket hodet i murvegger og ble nesten påkjørt av en taxi.

- Jeg husker at jeg gikk forbi et utested og at servitøren der ga meg et glass vann med en gang han så meg. Jeg må ha sett ruset ut. Jeg raver videre og mister orienteringen. Jeg går i sirkel rundt et kvartal flere ganger.

Til slutt ender Bjørn opp ved havna og da gripes han av frykt.

- Da jeg ser sjøen tenker jeg at nå kommer jeg til å ramle i sjøen og drukne. Da finner jeg meg en taxi og får ham til å kjøre meg til legevakta. Jeg var ikke kvalm lengre og i bilen anstrengte jeg meg veldig for å oppføre meg så normal som mulig. Sjåføren skjønte nok at det var alvorlig, og jeg var bare lettet over å ha kommet meg i en drosje.

På legevakta fikk Bjørn sengeplass.

- De ville ha meg på observasjon og sjekket mine vitale målinger (blodtrykk, puls, respirasjonsfrekvens red. anm.). Etter tre timer var jeg blitt ganske bra og kunne dra.
- Redd for å være partybrems

Bjørn har snakket med sexpartnerne som han festet med om hendelsen i etterkant. Det vil si om gangen i det hele, men ikke hans opplevelse av situasjonen.

- Jeg har fortalt dem hva som skjedde som sådan, at jeg havnet på legevakten, men jeg har ikke snakket ut om det emosjonelle. At jeg var desorientert og redd. At jeg følte meg forlatt.

- Jeg er litt redd for at jeg var en partybrems da jeg ble dårlig. Da brøyt jeg kanskje med forventingene til hvordan kvelden skulle bli. Det blir bare spekulasjoner. De var gira og kanskje de ikke forsto alvoret, men bare opplevde meg som full.
Ulike strategier mot GHB overdose

- Det er kun GHB jeg har erfaring med når det gjelder overdoser og disse erfaringene har gjort at jeg tar veldig lite G, forteller Bjørn.

- Det er vanskelig å regulere riktig dose og jeg liker også å starte kvelden med alkohol før jeg drar på chemsexfest. Det lar seg dårlig kombinere med GHB. Derfor tar jeg nå alltid kun en liten dose GHB når jeg skal ha chemsex, det vil si 1,5 ml GHB/GBL.

Et vanlig skadeforebyggende råd er at man fører lister over hvilket rusmiddel man har inntatt, og når?

- Men det er vanskelig å følge dette opp etter hvert som festen utvikler seg og man blir mer ruset.

Bjørn sin løsning er derfor å være veldig streng med den ene dosen.
Dødelige GHB-relaterte overdoser er først og fremst knyttet til blanding med andre rusmidler. Vi vil spesielt advare mot å blande GHB med såkalte sentraldempende rusmidler - som alkohol, benzodiazepiner eller opioider. Denne blandingen kan bidra til å lamme pusten slik at man slutter å puste! Les mer her
Forbereder seg på at overdoser kan skje

«Paul» er en chemsex-deltaker som har lest denne artikkelen før den ble publisert. Han forteller at han aldri overlater oppmåling av GHB til andre.

- Dette er viktig fordi GHB/GBL er vanskelig å dosere, men også fordi selv om den andre kjenner til hvordan den spesifikke GHB-en virker på seg selv, betyr ikke det at jeg vil reagere likt.

Paul forteller også at han forbereder seg på at en overdose på GHB kan skje når han har chemsex.

- Jeg er ikke så stor og tåler heller ikke så mye GHB. Jeg kan reagerer ganske så kjapt og mye på stoffet. Derfor treffer jeg kun chemsex- deltakere som jeg vet ivaretar meg om jeg går i en GHB overdose. De overlater meg for eksempel ikke til meg selv, og vi kan snakke på forhånd om hva de skal gjøre dersom jeg går inn i en GHB-relatert overdose.
- Forlat aldri personen i overdose

En overdose på GHB arter seg som regel som en narkoselignende søvn og før innsovning kan personen vandre rundt og gjøre monotone og spasmelignende bevegelser. Vedkommende kan komme med utagerende prating, grynte og ellers være høylytt.


Bjørn kjenner igjen reaksjonsmønstre til folk som er på vei inn i GHB-relaterte overdoser. Dersom han mistenker en overdose, også på andre rusmidler enn GHB, er hans refleks ikke å forlate personen.

- Jeg tenker at man ikke forlater folk dersom man mistenker en overdose, eller det oppstår en ukontrollerbar situasjon der folk ikke er ved sine fulle fem.

I situasjoner der Bjørn har hatt chemsex sammen med par og den ene av dem plutselig forsvinner, sørger Bjørn for å få en oversikt over hva som skjer med vedkommende.

- Da har jeg alltid spurt kjæresten hvorfor vedkommende gikk ut av rommet. Svarene kan være at «han er ok», sur eller av andre grunner trenger tid for seg selv. Eller at vedkommende har tatt for mye GHB.

- Jeg stoler da på at partneren kjenner kjæresten sin godt nok og slår meg til ro med at alt er ok.

Dersom Bjørn ser en påbegynnende GHB-overdoser prøver han innstendig å få vedkommende til ikke å ta mer GHB om de prøver seg på dette.

- Da hører jeg gjerne på svaret at de ikke selv er bevisst på hvor de er mentalt. Folk kan si at de ikke skal ta mer, men det er ikke alltid at jeg har kontroll på dem og hva de gjør etter å ha snakket med dem.


I et forsøk på å holde den andre våken begynner Bjørn og snakke med personen.

- Da kan jeg snakke om hva som helst for å holde de opptatt med noe. Selv om folk da detter litt ut og inn av bevisstløs tilstand. Jeg lar dem aldri ligge alene.
- Vi har kun hverandre

Bjørn forteller at helsepersonell ofte er langt unna og at uavhengig av ideelle råd er terskelen ofte høy for å kontakte helsepersonell.

- Da mener jeg det å ta vare på hverandre er prioritet nummer en, forteller han.

-Chemsex er risikosport og vi har kun hverandre.

Ved overdoser ring 113

Ved overdoser eller andre opplevelser som ikke er som de skal være, ring 113. Det ligger ingen automatikk i at politiet kobles inn om man ringer etter ambulanse. Ambulansen er ute etter å ivareta helse og å redde liv, og ambulansepersonellet har taushetsplikt ovenfor politi og andre.

Les mer om hvordan du håndterer en GHB-relatert overdoser her.

Har du behov for å snakke med noen om rus og sex, kan du kontakte Chemfriendly via facebook, Instagram, Gaysir.no, eller på e-post.
Publisert 11.8.2021. Oppdatert 25.4.23