Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Intervju: Erfaringer med chemsex som transmann

Aleksander Sørlie intervjuer "Even"

Illustrasjoner: James Armando Dickson
Transmenn som har sex med menn er en gruppe som ofte blir eksludert, glemt eller usynliggjort i samtaler knyttet til seksuell helse og rusbruk. Særlig gjelder dette for tematikk knyttet til menn som har sex med menn (MSM), slik som i hivforebyggende arbeid og innenfor sexarbeid. Transmenn blir ofte antatt å kun ligge med kvinner, eller å ha mannlige partnere som er heterofile. I realiteten har transmenn alltid vært en del av skeive mannlige miljøer, selv om de ofte går under radaren. I denne artikkelen snakker Aleksander med en annen skeiv transmann om det å være trans og drive med chemsex.
" Angst blir mindre når jeg ruser meg.
"Even" er en transmann i slutten av tredveåra. Etter over 15 år på testosteron er Even maskulin i både utseende og uttrykk, og leses som en ciskjønnet mann i de fleste settinger. Han sier ja til å intervjues om seksualisert rusbruk, med forbehold om at alt anonymiseres.

Kan du fortelle litt om hvorfor du begynte med chemsex?

- Jeg er jo en fyr som er interessert i både rus og sex, så da føltes det naturlig å kombinere dem også. På ungdomsskolen var det vanlig at folk røyka hasj, drakk hjemmebrent og pulte. Som skeiv mann er poppers en selvfølgelig del av sexlivet og jeg debuterte seksuelt når jeg var drita full. Så det føltes ikke ut som et veldig stort steg å skulle blande puling med andre rusmidler også.

Hva er motivasjonen din for å drive med chemsex?

- Å forandre følelsen av sex. Jeg opplever nok en del angst i møte med andre, som blir mindre når jeg ruser meg. Alkohol har også en del av de effektene, men jeg føler at alkoholrus er værst når det gjelder å svekke samtykkekompetansen min så jeg er ikke så glad i det.
"Even" forteller at den mest skadelige og risikofylte sexen han har hatt har vært på alkohol. I løpet av samtalen er han opptatt av å få frem at alkoholrus også har mange ulemper som ofte underkommuniseres når man diskuterer hvorfor noen velger illegale rusmidler i stedet.

- Jeg har lyst på rusfølelse når jeg skal pule, men uten å bli så "borte" som jeg blir av å drikke meg drita. Selv om jeg blir kåt når jeg drikker, så føler jeg også at alkohol gjør alt klønete og at jeg nesten ikke kjenner kroppen min. Og du kan ikke holde på lenge. På en del andre rusmidler så er det motsatt: jeg føler mer nytelse og at jeg kan være rusa uten å miste kontrollen helt.

Illustrasjoner: James Armando Dickson
På den siste levekårsundersøkelsen kom det fram at transmenn og transkvinner mye oftere drikker seg overstadig beruset enn det skeive cispersoner gjør. Tror du transmenn har andre motivasjoner for å ruse seg enn cismenn?

- Både ja og nei. Kommer nok an på hvor lenge du har levd som mann og hvor avslappa forhold du har til din egen historie, men jeg opplever vel egentlig at de fleste transmenn ruser seg på samme måter som cismenn.

"Even" kjenner seg i stor grad igjen i det skeive cismenn forteller om hvordan og hvorfor de ruser seg i seksuelle settinger. Samtidig mener han at transmenn oftere kan slite med dårlig selvtillit eller komplekser knyttet til egen kropp i seksuelle sammenhenger og at dette kan være en mulig årsak til at de ruser seg mer.

- Det er bedre nå, men når jeg var yngre så hadde jeg mye dårligere selvtillit i møte med skeive menn og mye av det var knyttet til at jeg er trans. Det å ruse seg er definitivt også en måte å få bedre selvtillit i en seksuell setting.
Jeg har mye erfaring der skeive menn som ikke ville vært transfobe mens de er edru plutselig kan bli skikkelig kjipe når de har rusa seg mye.
Hvordan opplever du at chemsexmiljøer forholder seg til transmenn?

- Jeg har ikke hatt noen veldig negative opplevelser knytta til transfobi i en chemsex-setting spesifikt, men jeg har mye erfaring fra andre situasjoner der skeive menn som ikke ville vært transfobe mens de er edru plutselig kan bli skikkelig kjipe når de har rusa seg mye. Det gjelder også menn som vil ligge med meg. Det er kanskje den mest ubehagelige komboen - når folk helt tydelig prøver å ligge med meg samtidig som de sier masse transfobe ting.

Ja, det er en erfaring jeg tror mange skeive transmenn har. Hvorfor tror du noen menn som vil ligge med oss er såpass transfiendtlige samtidig?

- Jeg tror det handler om skam knytta til det å bli kåt av transfolk. De har en tanke om at de kun liker menn med pikk, så møter de en kjekk fyr og finner ut at han har fitte og takler ikke at de fremdeles er keen. Kanskje de til og med synes tanken på en fyr med fitte er ekstra hot, og får en liten identitetskrise. De fleste skeive cismenn takler det helt fint, men noen av de legger skylda på transmenn istedet for å selvreflektere. Og den kombinasjonen av å være kåt på oss, men samtidig forakte oss for å ha gjort dem kåte, kan være skikkelig skummel.
"Even" forteller at slike erfaringer har gjort at han er mer forsiktig i forhold til hvem han ruser seg sammen med, og at han i liten grad driver med chemsex sammen med totalt fremmede.

- Jeg har primært chemsex i settinger hvor det er noen jeg kjenner tilstede som jeg vet at ikke er dust når det gjelder trans. Hvis jeg ikke kjenner noen fra før, så opplever jeg det som for utrygt, rett og slett.

Illustrasjoner: James Armando Dickson
Er det noen andre ting du tenker at transmenn erfarer annerledes i chemsexsettinger enn cismenn?

- En ting jeg tenker en del på er doseringer. Jeg føler at jeg må være mer forsiktig med å bare ukritisk ta imot rusmidler fra cismenn, fordi de ofte ikke tenker på at jeg kanskje trenger andre doseringer. I sånne settinger så kan det fort skje at noen legger fram striper eller har laget kapsler eller noe, og de er jo stort sett tilpassa cismenn. Jeg føler at jeg må tenke mer på doser og hvorvidt det er forsvarlig for meg å ta det samme som andre.

For transmenn er det vanskelig å finne informasjon om hvordan man kan dosere ulike rusmidler fordi det sjeldent oppgis årsaken til kjønnsforskjeller i doseringer
"Even" er opptatt av at det som transmann generelt sett er vanskelig å finne informasjon om hvordan man kan dosere ulike rusmidler fordi det sjeldent oppgis årsaken til kjønnsforskjeller i doseringer.

- For eksempel så sies det jo hele tiden at kvinner ikke kan drikke like mye alkohol som menn, men man blir nesten aldri fortalt hvorfor. Men når man er transkjønna så er det relevant å vite årsaken, fordi våre kropper fungerer annerledes. Er det bare snakk om kroppsstørrelse? Eller er det på grunn av hormoner, størrelse på lever eller forbrenning? For hvis det er hormoner eller forbrenning så må jeg forholde meg til dosene for menn, mens hvis det er kromosomer så må jeg forholde meg til dosene for kvinner. Hvis det ble gitt mer informasjon så kunne vi selv tatt en avgjørelse om hva som er relevant for oss.
"Even" har også en annen erfaring som han selv sier at er vanskeligere å sette ord på.

- En transerfaring som jeg har lagt mer merke til de siste åra er at jeg opplever at menn lettere puler meg uten å spørre først, og særlig uten kondom. Det er jo ganske vanlig i chemsexmiljøer, men jeg legger merke til at folk som for eksempel spør sine cismannlige partnere om kondom, likevel aldri gjør det med meg. Eller, de gjør det ikke hvis de skal pule meg i fitta. Hvis det er analsex så føler jeg at det behandles likt.

"Even" forteller at han har hatt flere samtaler med andre transmenn om dette temaet, og opplever at hans kompiser har lignende erfaringer. Det gjør at han føler seg mer trygg på at det er en faktisk forskjell i hvordan skeive transmenn behandles heller enn noe som er unikt for ham.

- Det virker som mange homofile cismenn ikke tenker på kondom når de skal pule en transfyr i fitta. Jeg tror ikke det er bevisst eller skyldes transfobi, men det er definitivt en sammenheng der.
Ja, jeg har også hørt det fra en del transmenn som ligger med cismenn. Hva tror du det skyldes?

- Jeg vet ikke helt. En del av det tror jeg bare handler om at man ikke trenger noe forberedelse. At det er lettere å huske på kondom når man uansett må finne fram glidemiddel eller bruke litt tid på å gjøre noen klare til å bli pult.

"Even" mener man tildels også kan se lignende ting når cismenn som er bottoms har hatt sex lenge på chemsexfester.

- Jo senere man er i en chemsex-setting og jo mer "løs" en bottom blir, jo oftere ser jeg jo at folk ikke gidder å spørre om lov før de puler vedkommende og er mindre forsiktige når de gjør det. Og transmenn som bruker fitta si har jo på en måte en kropp som funker sånn fra starten, ler han.

Illustrasjoner: James Armando Dickson
" Jeg har selv opplevd å sitte med transkjønna kompiser som driver med slamming hver helg og som snakker som om de tror at det er noe "alle" gjør.
Nå har vi snakka en del om det å være transkjønna i chemsexmiljøer, men hvordan opplever du at chemsex eller seksualisert rusbruk blir forstått i transmiljøer?

- Hm, jeg vet ikke helt, men jeg tenker vel at transmiljøet er et hovedsakelig skeivt miljø, og har mange av de samme normene som andre skeive miljøer. Samtidig er det nok litt vanligere å kjenne andre transfolk som ruser seg, selger sex eller gjør andre ting som faller veldig utenfor normen. Jeg har vel egentlig aldri opplevd at jeg har blitt stigmatisert av andre transfolk for å ruse meg.

Tenker du det er vanlig å blande rus og sex i transmiljøer?

- Jeg har flere transkjønna venner som også driver med chemsex eller blander rusmidler og sex på andre måter. Jeg vil gjette at det er flere transfolk som driver med det på grunn av marginalisering.

Samtidig forteller "Even" at han synes det er vanskelig å vite hva som er et representativt rusnivå i ulike miljøer:

- Jo eldre jeg blir jo mer legger jeg merke til at vi mennesker pleier å søke mot andre som har samme rusnivå som oss selv, og det gjør det vanskelig å vite hva som er "vanlig" rusnivå. Jeg har selv opplevd å sitte med transkjønna kompiser som driver med slamming hver helg og som snakker som om de tror at det er noe "alle" gjør. Men det er det jo ikke. Det bare virker sånn for dem fordi de henger mye med andre folk som ruser seg mye.
Det kan være chill å slippe å være edru når man selger sex.
Du og jeg har jo snakket før om erfaringer rundt det å selge sex. Er chemsex og sexsalg noe som du har kombinert?

- Jeg har tatt imot drugs av kunder når jeg har solgt sex, ja. Men jeg har aldri tatt med drugs selv eller gått inn i sexsalgssituasjoner med den intensjonen. Det er alltid kunden som tilbyr etter at jeg har kommet, også har jeg tatt det samme som dem.

Hvordan opplever du det?

- Litt både og. Det kan være chill å slippe å være edru når man selger sex. Mange kunder er jo ganske slitsomme å ha med å gjøre. Samtidig kan jeg synes det er stressende hvis en kunde er synlig rusa fordi jeg føler at det øker sannsynligheten for at noe kan gå galt. Men det har stort sett gått bra så langt.

Illustrasjoner: James Armando Dickson
Har du hatt noen negative eller positive erfaringer med chemsex som ikke er knyttet til at du er trans, enten i eller utenfor sexsalg, som du har lyst til å dele?

- Jeg har primært positive eller nøytrale erfaringer, egentlig, men har noen ganger hatt litt angst etterpå fordi jeg kan bli litt grenseløs underveis. Jeg har aldri gjort noe med noen som har gitt utrykk for at de ikke ønsker det, men særlig når det gjelder å toppe i BDSM-scener så kan jeg få litt angst etterpå for at jeg tråkka over noen grenser uten å merke det. Før jeg begynte på PreP hadde jeg også en del hivangst. Men alt i alt så har jeg nok opplevd det som mer positivt enn negativt.
Om Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI)
Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI) er en pasientorganisasjon for personer med kjønnsinkongruens og deres familie og nære. PKI har som formål å jobbe for et helhetlig, forsvarlig og tilgjengelig helsetilbud for alle som lever med kjønnsinkongruens i Norge.
Om du ønsker å prate med likepersoner eller fagpersoner om chemsex kan du også kontakte Chemfriendly via siden vår på Facebook eller via profilen vår på Gaysir.no.
Publisert 21.11.2022