Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Chemsex og BDSM
Foto: Einar Hyndøy.
Chemfriendly Norge har noen praktiske tips til deg som kombinerer chemsex og BDSM for å sørge for at alle deltakere oppnår minst mulig risiko og får mest mulig utbytte av sexen.

En del skeive menn tiltrekkes chemsex fordi de ulike rusmidlene bidrar til å fjerne angst og hemninger, forlenge utholdenhet, forsterker de ulike formene for nytelse og gjør de seksuelle opplevelsene mer intense, samt reduserer opplevelse av smerte.

For de som liker å kombinere chemsex og BDSM , kan motivasjonen være nettopp at rusmidlene kan gjøre at man tør å utforske grensene sine, at man tåler mer smerte og at rusmidler kan gjøre at opplevelser som i nykter tilstand oppleves smertefullt eller ikke positivt, i rus kan oppleves nytelsesfullt.
Rusmidlenes evne til å forsterke positive følelser kan også ende opp med å forsterke negative følelser
Nettopp rusen og rusmidlenes nytteverdi innebærer samtidig også risikoer. At man har høyere smerteterskel kan også innebære at man ikke kjenner igjen kroppens signaler om at det er på tide å stoppe. Bevisst bruk av rusmidler for å kunne legge fra seg angst og hemninger, med mål om å utforske grenser, kan innebære en risiko for at man ukritisk begir seg ut på noe før man var klar for dette.

Rusmidlenes evne til å forsterke positive følelser, som nytelse og glede, kan også ende opp med å forsterke negative følelser, som frykt, angst og panikk.

For å sørge for at alle deltakere oppnår minst mulig risiko og får mest mulig utbytte av sexen har Chemfriendly Norge noen praktiske tips til deg som kombinerer chemsex og BDSM:
Kroppslig balanse:

Inntak av illegale rusmidler og alkohol kan gi utfordringer med balansen vår. Dette er det viktig å være klar over, spesielt med BDSM praksiser der fall i utgangspunktet er en risikofaktor.

Når vi faller fremover prøver vi instinktivt å ta oss imot med hendene. Om man faller forover uten å kunne ta seg imot kan man få alvorlig skade på ansikt og i hodet. Vi blir forhindret fra å ta oss imot om vi faller fremover om hendene er bundet bak på ryggen.

I tillegg vil inntak av rusmidler kunne hemme reflekser som å ta oss imot ved fall.

Dersom den underdanige er ruset og den dominante krever at hin står i en krevende stilling over tid, er det viktig å være obs på utfordringer knyttet til balanse.

Også om man drar i eller dytter den underdanige må man være obs på risiko for fall og fallskader, især om vedkommende er ruset.

Vær også forsiktig med å blande rus og BDSM-sex om man står på glatte områder, som i dusjen eller badekar.

"Generelt er det tryggeste området du kan slå rumpeballene"
Impact play og koordinering:

Når man er beruset kan man oppleve utfordringer knyttet til koordinering og kroppslig kontroll. Gjenstander kan virke som om de er lengre unna enn de egentlig er, man kan få utfordringer med å koordinere for eksempel hendene sine, samt å ikke ha helt kontroll over styrke og hastighet ved slag.

Er du ruset og driver med impact play - som slag eller pisking - er det viktig å ha stilt deg selv spørsmål som:

Vet du hvor hardt du slår? Er du sikker på at du slår på områder det er trygt å slå på? Er du sikker på at du klarer å håndtere redskapet du slår med på en god og forsvarlig måte?

Om du eller partneren din er rusa, prøv å tenke gjennom:

● Unngå impact play på sårbare områder. Dette innebærer å slå folk nærme ledd, for eksempel albuer eller knær, men også å unngå ansiktet eller myke områder som magen eller kjønnsorganer.

● Generelt er det tryggeste området du kan slå rumpeballene. Dette er et stort området der det er vanskelig å slå på en måte som påfører store skader.

● Unngå å bruke gjenstander som er vanskelig å håndtere i rus. Lange pinner og stokker er vanskeligere å bruke enn de som er korte. De tryggeste gjenstandene å bruke er små gjenstander som hårbørster, paddles og korte og små stokker.

● De tryggeste gjenstandene å slå med er hendene dine. Du kan påføre smerte og samtidig utøve forsvarlig kontroll.

● Velg en stilling der det er lett å treffe riktig. For eksempel over fanget, om den underdanige ligger på magen oppå en, eller bøyd over en seng.
Bondage

Inntak av rusmidler kan gjøre opplevelser mer intense og din tåleevne kan endres underveis – at noe oppleves digg og positivt i starten, betyr ikke at det vil fortsette å oppleves fint. Rusmidlenes evne til å forsterke positive følelser - som nytelse og glede - kan også ende opp med å forsterke negative følelser, som frykt, angst og panikk.


● Unngå kompliserte knuter som det er vanskelig å løsne opp om den underdanige blir skremt eller får panikk. Da kan også den dominante begynne å stresse noe som kan gjøre det vanskelig å løsne knutene.

● Et alternativ til vanskelige knuter kan være å bruke, hånd- og ankelmansjetter, håndjern eller karabinkroker. Obs! Det er i så fall viktig å ha oversikt over hvor nøklene til håndjernene er og å ha disse lett tilgjengelig.

● Ha alltid en medisinsk saks tilgjengelig for lett å kunne å klippe over tauet om den underdanige får panikk.
Tap av følelser og vurderingsevne

En av fordelene med å innta diverse rusmidler under BDSM sex er at de øker toleransen for smerte, men dette kan samtidig gjøre deg mindre i stand til gjenkjenne kroppens signaler om at noe er galt!

● Er du aktiv og dominant, ikke anta at den underdanige selv er i stand til å vurdere om du slår for hardt.
● Inntak av rusmidler som GHB kan gjøre at man driver ut og inn av bevissthet. Sløvheten kan være en del av nytelsen for noen, men den medfører åpenbare utfordringer med tanke på samtykkekompetanse.

● Bruk derfor sunn fornuft og kom gjerne med regelmessige check-ins, det vil si spør den andre hvordan vedkommende har det. Ikke still spørsmål som kan svares med "ja" eller "nei", men still spørsmål som krever at den andre må tenke seg om for å svare.

Slik får du evaluert den andres tilstedeværelse og samtykkekompetanse.

● Gjør en vane ut av å drive med en check-in med deg selv: Klarer jeg å kjenne fingrene mine? Kan jeg bøye leddene mine/gjør det vondt når jeg bøyer dem? Er repene (bondage) knyttet for stramt?

● Er du dominant og har bundet armene og/eller hendene til en underdanige, som samtidig er rusa, er et smart triks å be hin knipe håndflaten rundt pekefingeren din. Dersom hin som en bundet ikke klarer dette er repene knyttet for stramt, uansett hva vedkommende sier.
Overoppheting og dehydrering

Når man er rusa og driver med intense aktiviteter som sex, mister man mye væske underveis. Enten via svetting eller fordi noen rusmidler får en til å måtte pisse ofte. Gjør det til en del av leken å drikke vann jevnlig. Sportsdrikk eller Resorb brusetablett hjelper dere med å holde på væskebalansen. Resorb kan du få kjøpt reseptfritt på apotek.

● Sugerør er nyttige å bruke fordi disse kan du få den passive og underdanige til å drikke gjennom, uavhengig av hvilken posisjon hin er i.

● Du behøver ikke å tre ut av karakter for å få i den underdanige vann: avtal på forhånd, og dersom den underdanige er ok med det, tving vedkommende til å drikke vann. Ydmyk eller straff om hin ikke drikker, og gi belønning om vedkommende drikker.

● Gi deg og partneren din mulighet for å pisse. Seriøst.

Overoppheting: Er du underdanig er det også viktig å sjekke inn med den dominante og aktive. Spesielt under intensiv lek som impact play er det økt risiko for overoppheting. Gi den aktive mulighet til å ta pauser og til å kjøle seg ned.

"Avklar hvor grensene går og ta i bruk et safe word "
Hemninger

En av de tingene som kan motivere oss til å innta rusmidler under sex, er at vi kan legge fra oss hemninger som vi ellers opplever holder oss tilbake fra å utfolde oss selv seksuelt. Det er likevel en risiko for at vi kan bli revet med av intensiteten i øyeblikket, og enkelte rusmidler er mer kjent enn andre for å gjøre oss ukritiske og risikovillige. Det er derfor smart at alle involverte parter på forhånd diskuterer hvilke grenser man har, hvor langt man er villig til å utforske grensene sine i rus, og hvor grensene går.

Foto: Einar Hyndøy
Tenk også over hvordan dere håndterer en situasjon der dere går lengre enn planlagt.
Bruk av safeword gjør at man unngår forvirring og usikkerhet
Forhandlinger om hvor grensene går og at man tar i bruk et safe word er nyttige verktøy som chemsex miljøer kan lære av BDSM miljøer. Underdanige masochister kan like å bli påført smerte og for en del er å komme til det punktet at man gråter et mål. Ordet nei, og lignende, kan derfor være en del av den seksuelle leken.

Et safe word er et ord man på forhånd avtaler skal bli brukt når den underdanige faktisk mener at nå må leken avbrytes. Slik unngår man forvirring. Dette kan gjerne være et ord som er langt fra seksuelt og som bryter stemningen. Chemfriendly snakker med chemsex-deltakere som har kombinert BDSM sex uten safe word, og selv om dette kan gå bra, er vi blitt fortalt at manglende bruk av safe word kan innebære en usikkerhet som kan tære på psyken til den aktive og dominante. I tillegg til at man som dominant kan ende opp med faktisk å krenke noens grenser fordi man ikke klarte å skille et ekte ment nei, med en nei som var en del av rollespillet.

● Bruk safe word. Med mindre partene er klare på at nei betyr nei.
Opplevelse av tid

Det er viktig å holde oversikt over når man inntok rusmidlet eller rusmidlene. Spesielt viktig er dette med rusmidlet GHB, som det er lett å overdosere på om man ikke holder seg til riktig tidsintervall. Inntak av rusmidler kan endre ens opplevelse av tid. Bruk en alarm på mobiltelefonen din for å holde oversikt over når du inntok de ulike rusmidlene. En alarm på mobilen er også nyttig for å huske å ta medisinene dine.

Intense følelser

Enkelte rusmidler er kjent for å gjøre brukeren mer empatisk, mens andre rusmidler er kjent for å gjøre brukeren mindre empatisk.

● Dersom du som aktiv og dominant inntar rusmidler du vet gjør deg mindre empatisk, ha avklart dette med den underdanige på forhånd og forsikre deg om at den underdanige vet å sette grenser for seg selv.

● Om du er i tvil, stopp. Også den som er mest edru har grenser og et av dem kan være ikke å ville leke om den ene eller alle parter oppleves for høye. At man stopper der og da betyr ikke at man stopper for hele kvelden – normaliser det å ta pauser.
Psykisk helse – ta vare på hverandre

Mange chemsex deltakere blander sex og rus fordi man ønsker mer intense opplevelser og fordi man ønsker å presse grensene sine. Rusmidlenes evne til å forsterke positive følelser, som nytelse, glede og intensitet, kan også ende opp med å forsterke negative følelser, som frykt, angst og panikk. Rusmidler kan også bidra til tankekjør og katastrofetanker.

Foto: Einar Hyndøy
Dette gjelder like mye for den dominante som for den underdanige. Den dominante kan frykte å ha gått for langt for eksempel.

● Vi gjentar derfor rådet om å komme med regelmessige check-ins, det vil si spør den andre hvordan vedkommende har det. Også den underdanige kan sjekke inn med den dominante. Dette kan rydde unna usikkerhet underveis.

● Om frykten og angsten blir intens, snakk med hverandre! Underveis under chemsexen, men også når dere tar pauser eller når dere er ferdig med chemsexen.

Dagene etter at dere har ruset dere er det normalt med en nedtur. Dette skyldtes kjemiske prosesser i hjernen under rus. Du kan se på det som at du under rus låner krefter – i form av at rusmidlene får hjernen til å frigjøre ulike signalstoffer – fra uken etter. Etter en slik overproduksjon av signalstoffer bruker hjernen tid på å normalisere produksjonen av signalstoffer. I denne perioden er det vanlig med nedstemthet og at man blir ekstra selvkritisk. Om man går rundt og er i tvil rundt noe man opplevde under chemsex kan denne bli psykisk krevende.

● Snakk gjerne med partneren(e) dine også i ettertid, om sexen dere hadde. Om både de positive og ikke fult så positive erfaringene. På den måten får du konstruktivt utfordret katastrofetankene.
Ved overdoser ring 113

Ved overdoser, overopphetning, rusutløste psykoser, eller andre opplevelser som ikke er som de skal være, ring 113. Det ligger ingen automatikk i at politiet kobles inn om man ringer etter ambulanse. Ambulansen er ute etter å ivareta helse og å redde liv, og ambulansepersonellet har taushetsplikt ovenfor politi og andre.
Artikkelen er skrevet av sykepleiere, vernepleiere og chemsex-deltakere i Chemfriendly Norge.

Har du behov for å snakke med noen om rus og sex, kan du kontakte Chemfriendly via siden vår på Facebook eller via profilen vår på Gaysir.no.
Publisert 9.4.2021. Oppdatert 22.1.23