Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.

Cannabis, erotikk og nytelse
Skrevet av André Nilsen, styreleder i Normal Norge

Illustrasjoner: Vidar Terjesson
Cannabis som rusmiddel er i mange kulturer blitt forbundet med erotikk og nytelse. Mulig fordi ruseffekten kan gjøre en mer avslappet og mottakelig for nytelse gjennom en opplevd økt sensitivitet i sansene.
Åpenhet rundt cannabisbruk og sex har lenge vært, og er fortsatt tabu og gjenstand for stigma i mange kulturer. Sett utenfra har gjerne de som bruker cannabis og er åpen om sin seksualitet, som for eksempel hippiene i sin tid, blitt sett på som skamløs og syndige. Sex er en naturlig menneskelig drift som også har vært skambelagt. Cannabis har også, fortjent eller ikke, rykte på seg for å løsne brukeren fra konservative tradisjoner og gi næring til ens indre rebell. At cannabis derfor kan være et verktøy for å dyrke ens seksualitet gir derfor intuitiv mening, fra et kulturelt perspektiv.
Motivasjonen for å kombinere cannabis og sex kommer tvilsomt utelukkende fra et kulturelt perspektiv hos de enkelte brukerne. For det meste handler det nok om at de som bruker cannabis ofte også har sex og at kombinasjonen derfor skjer mer eller mindre tilfeldig. Også for de som bruker cannabis sjeldnere handler det nok om at en for eksempel bruker på fest, hvor det også er vanlig å møte nye eller eksisterende sexpartnere.

Samtidig er det mange som rapportere om at sex mens man er ruset på cannabis gir en opplevelse av å maksimere nytelsen av både sexen og rusen. Cannabisrusen kan gjøre en mer avslappet, gi en økt følelse av kreativitet, virke avslappende, gjøre en mer til stede i øyeblikket og gi en generelt økt følt kroppslig velbehag. Alle er egenskaper som utvilsomt kommer godt med når en har sex.
"Det ikke alltid er mulig å krysse av for disse variablene på forhånd da eksperimentering handler nettopp om å utforske det ukjente"
Økt fysisk følsomhet og at en blir mer sensitiv for berøring er også opplevelser mange har. Og at kroppens erogene soner blir enda mer sensitiv for stimulering, særlig hos kvinner. Enkelte påstår at kvinner som bruker cannabis oftere har orgasmer og er generelt mer fornøyd med eget sexliv. Den kommersielle cannabis-industrien produserer også produkter som oljer som inneholder CBD og THC en kan påføre på for eksempel klitoris for økt sensitivitet. Forskning har derimot ikke kunnet bekrefte at kvinner som bruker cannabis i en eller annen form har oftere orgasmer, sammenlignet med andre kvinner. Eller at slike produkter har effekten de påstår. Kanskje fungerer produktene for noen og andre ikke. Kanskje gir de en placeboeffekt.

Cannabis har et rykte på seg for å gjøre folk mer tilbøyelig for å unngå konfrontasjon. Det kan bety at det kan bli vanskeligere å gi beskjed dersom en blir utsatt for overgrep.
Det som er sikkert er at en del brukere av cannabis opplever cannabis rusen som noe som beriker sexlivet deres.

Selv om cannabis og sex er en god kombinasjon for en del brukere, kan blandingen for andre være det stikk motsatte. Her gjelder å selv finne ut hva som passer for den enkelte og huske at folk er forskjellig og at det er helt greit.
Det kan være nyttig på forhånd å vite at cannabisbruk også kan medføre en del uønskede følelser og sensasjoner, stort sett ufarlige, men fortsatt ubehagelig og uten tvil nok til å dempe og til med eliminere sexlysten mens de pågår. Dette er bieffekter som uerfarne brukere uten toleranse gjerne er mer sårbar for, og sannsynligheten for at de oppstår er større med cannabis som har høyere innhold av THC. Dette kan være fysiske symptomer som munntørrhet og anspenthet. Enkelte kan også oppleve lett hodepine, tross at mange sverger til cannabis når de har nettopp hodepine. Uansett er det liten tvil om at slike virkninger ikke automatisk assosieres med god seksuell nytelse, selv om muntørrhet og hodepinen kan kureres med å ha vann lett tilgjengelig. Det som gjerne øker sannsynligheten for at cannabisbruk fører til anspenthet og lett hodepine er om ruseffekten fører til angst, uro og lett paranoia. Dette kan skje for enkelte, særlig mens ruseffekten er på sitt platå, som nevnt når cannabisen har et høyt nivå av THC.

Å ha sex, særlig med fremmede, kan i seg selv føre til ulike grader av anspenthet og nervøsitet. Det sier seg selv at det derfor er praktisk å kjenne til at cannabisbruk kan forsterke disse følelsene. Å kommunisere at en er stresset eller nervøs under sex kan være vanskelig nok med en man kjenner og enda mer utfordrende dersom en har sex med en eller flere fremmede. Å ha sex med noen man stoler på, eller i hvert fall føler seg trygg på og føler en kan kommunisere med før, under og etterpå, er et godt tips for sexlivet generelt, også når man skal kombinere sex og cannabis.
At man kan miste seg selv mens rusen er i effekt kan derfor være både frigjørende og et mulig faremoment.
Det er jo heller ikke noen tvil om at enkelte liker sex best når det skjer tilfeldig og impulsivt. Enten man kjenner partneren/partnerne fra før eller ikke. Uansett preferanser er det viktig å ha definert egne grenser på forhånd, eller forberede hva en skal si eller gjøre dersom en føler at egne grenser ikke blir respektert. Med cannabis, som med rus generelt, kan det være spennende å utforske disse mens man er ruspåvirket fordi rusen kan gjøre det lettere å slippe hemninger. Rusens bakside kan dog samtidig være at det blir vanskelig å sortere følelser eller prosessere inntrykk på samme måte som når en er edru. At man kan miste seg selv mens rusen er i effekt kan derfor være både frigjørende og et mulig faremoment. Cannabisrusen virker forskjellig på folk, men har et rykte på seg for å gjøre folk mer tilbøyelig for å unngå konfrontasjon. Stort sett høres jo det praktisk ut men det kan også bety at det kan bli vanskeligere å gi beskjed dersom en blir utsatt for overgrep eller opplever et ubehag. Enten det handler om overgrep fra første handling eller om sexen starter frivillig og blir ufrivillig underveis med glidende overganger så vet vi at det kan være svært vanskelig for den som blir utsatt for det å gi tydelig beskjed eller mobilisere en reaksjon. Kroppen "fryser" i panikk og for enkelte kan risikoen for at dette skjer øke dersom en er påvirket av cannabis. Dette kan også gjelde for situasjoner der det handler om mindre ubehag også. Faren for uønskede konsekvenser kan også øke i sammenhenger der man kombinerer cannabis med andre rusmidler. Som i andre sammenhenger påvirkes sannsynligheten av mengde og styrkegrad.
Uansett om man foretrekker sex med folk man kjenner, eller vilkårlig sex med fremmede, er et godt råd at man avklare noen ting med hverandre på forhånd:
Hvordan reagerer man dersom man får en uønsket effekt av cannabisrusen, og hvordan kan dere i fellesskap løse denne situasjonen?
Cannabis er generelt sett på som noe som kan gi sexlivet et stort eller lite løft. Fordi cannabis og sex er kulturelt myteomspunnet, men særlig fordi rusen gir positive fysiske og psykiske bivirkninger som er sammenfallende med god sex med mye nytelse. Samtidig, som med andre rusmidler, kan effekten av cannabis gi uønskede effekter som kan være det stikk motsatte, altså negativt for sexlyst og nytelse. Mye handler om å kjenne seg selv som person, kjenne egen seksualitet, tenningsmønstre og grenser, og å kjenne til hvordan cannabisen du bruker påvirker deg.

Vær også bevisst på settingen du skal kombinere cannabis og sex i; det hjelper selvsagt å kjenne din partner og kommunisere både det gode og det mindre gode åpent. Det er også slik at det ikke alltid er mulig å kunne krysse av for disse variablene på forhånd da eksperimentering handler nettopp om å utforske det ukjente.

Vær også bevisst på settingen du skal kombinere cannabis og sex i; det hjelper selvsagt å kjenne din partner og kommunisere både det gode og det mindre gode åpent. Det er også slik at det ikke alltid er mulig å kunne krysse av for disse variablene på forhånd da eksperimentering handler nettopp om å utforske det ukjente.

Ikke forhaste deg. Føl deg frem. Og hele tiden vær bevisst på at uansett hva du liker eller ikke, så er det helt greit.
Illustrasjoner: Vidar Terjesson
Om Normal Norge
Normal er en idéell bruker- og interesseorganisasjon på rusfeltet som jobber for en evidensbasert regulering av cannabis og bekjempelse av stigmatisering av cannabisbrukere i Norge.
Har du behov for å snakke med noen om rus og sex, kan du kontakte Chemfriendly via facebook, Instagram, Gaysir.no, eller på e-post.
Publisert 20.5.2022. Oppdatert 25.4.23