Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Close

Reduser risikoer ved inntak av MDMA og ecstasy

Foto: Einar Hyndøy.
MDMA er virkestoffet i ecstasy, og får hjernen til å frigjøre store mengder serotonin i tillegg til dopamin og noradrenalin. Ved moderate doser blir man gjerne mer våken og oppmerksom, glad, rolig, pratsom og ikke minst empatisk. I høyere doser kan stoffet gi brukeren mer fysisk uro og eventuelt hallusinogene effekter.

MDMA kan svelges, sniffes, taes opp i rumpa eller injiseres. Det vanligste er å svelge MDMA. Om stoffet sniffes eller tas via endetarmen, gir dette en hurtigere rusvirkning med noe kortere virketid, enn ved svelging.

Om du tenker å innta ecstasy eller virkestoffet MDMA, har Chemfriendly Norge noen tips til deg for at du kan redusere risikoer rundt inntaket av disse.
Dersom du ikke merker noe etter en og en halv time, ikke ta mer. Det er flere dødsfall knyttet til falsk MDMA/ecstasy.
1. Det er tryggere å kjøpe MDMA i pulverform enn i tabletter. Dette gjør det mulig å måle opp dosen og vite hvor mye du tar.

En brukerdose varierer fra 70 til 200 mg avhengig av kroppsvekt, kjønn og toleranse. Som regel er en normal dose 90-125 mg, men merk at noen få er overfølsomme for MDMA og kan få en overdose av en liten dose. Førstegangsbrukere bør derfor ikke ta mer enn 60-70 mg til å begynne med.

Dersom du merker rus med positive effekter uten negative reaksjoner etter en til halvannen time, kan du fylle på med 40 til 60 mg. De færreste brukere vil trenge mer enn 125 mg for å få full virkning, og doser høyere enn dette gir heller mer bivirkninger enn bedre rusvirkning.

Dersom du ikke merker noe etter en og en halv time, ikke ta mer. Selv om overdoser av MDMA forekommer er falsk MDMA den største bekymringen. To vanlige etterligningsstoffer er PMMA og PMA. Disse har en rusvirkning som minner om MDMA, gir svakere positive- og flere ubehagelige effekter. Stoffene er giftigere, og bruker samtidig lengre tid på å virke enn MDMA. Dødsfall av PMMA og PMA skjer typisk fordi brukerne tror de har fått svakt stoff og tar enda mer – i stedet for å vente når rusvirkningen ikke føles helt som den skal.
2. Om mulig, alltid test stoffet du har med reagenstester som kan indikere at stoffet du har faktisk inneholder det du tror det er. Test-kits kan redusere risikoen for at du får i deg farlige etterligningsstoffer.
Chemfriendly kan bestille inn test kits fra utlandet på vegne av deg, slik at du slipper problemer med tollvesenet.

3. Har du uansett fått tak i ecstasy piller kan du sjekke ut ecstasy piller på Ecstasydata eller lignende sider.

Chemfriendly har skrevet innlegg om hva du bør tenke på om du tar i bruk Ecstasydata og lignende sider for å få informasjon om ecstasy pillen din.

4. Et annet godt tips om du har fått tak i ecstasy piller, er å løse disse opp i vann og at man ikke bør innta mer enn en tredjedel til å begynne med hvis det er første gang man tar MDMA.

5. Vent minst 3-4 uker mellom hver gang du tar MDMA, helst en god del lenger. Hjernens serotoninsystem trenger tid til å hente seg inn etter bruk av MDMA, og hyppig bruk vil føre til dårligere rusopplevelser, verre bivirkninger og problemer med humør og hukommelse.

Og husk: er du skeiv eller sexarbeider kan du kontakte Chemfriendly for gratis brukerutstyr. Å dele snifferør innebærer for eksempel risiko for å bli smittet av hepatitt C. Gjennom oss kan du få utdelt en-persons snifferør, saltvann til nese rens, Resorb brusetablett for å holde på væskebalansen, samt annet brukerutstyr.
Les mer nyttig informasjon om MDMA:
i Chemfriendly Norge sin kronikk Om å danse med Emma,
i vår artikkel med råd for kosthold og ernæring når man inntar MDMA,
og vårt intervju med «Odd-Terje».
Les også Rusopplysningen.no om MDMA. Her finner du doseringsregler, blant annet.
Rådene i artikkelen er basert på tilgjengelig litteratur og et stort antall brukererfaringer. Kontakt Chemfriendly Norge om du har spørsmål om MDMA og ecstasy. Du kan få prate med både likepersoner og fagpersoner.
Publisert 10.11.2020