Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
Vi bruker cookies for å gi deg den beste opplevelsen.
Ok, ikke vis igjen.
«Spiking»
Alltid ha med ditt eget glidemiddel på sexfest

Andrés Lekanger, vernepleier
Foto: Einar Hyndøy
Chemfriendly Norge har snakket med brukere som har fått i seg GHB via glidemiddel da de var på sexklubb.
GHB gir en kortvarig rus som kan minne om alkohol, men brukeren er gjerne mer klartenkt enn i fylla. GHB kombineres gjerne med sex siden rusmidlet gir økt sexlyst og mindre hemninger.
Samtidig er GHB kjent for å være vanskelig å dosere og risikoen for å overdosere er stor.

«Spiking» er når GHB, ketamin eller valium (eller lignende) tilføres noens drink uten at de selv er klar over dette, med det formål at man ønsker å utføre seksuelle overgrep. Det som er relativt nytt er at disse rusmidlene tilføres glidemiddel og at passive partnere får i seg dette, på en hjemmefest, eller ute på en sexklubb, uten at de er klar over dette. Chemfriendly Norge har snakket med brukere som har fått i seg GHB via glidemiddel da de var på sexklubb.
Chemfriendly har derfor noen råd for å redusere risiko for at du blir utsatt for spiking:

Ha med og bruk ditt eget glidemiddel. Et tips er å bruke enkeltpakker med glidemiddel for å unngå at noen skal legge rusmidler i glidet ditt. Om en skal bruke flaske med glidemiddel kan det være greit å bruke rompetaske/messengerbag som man har på seg til enhver tid, eller putte flasken i en sokk. Marker ellers gjerne glidemidlet ditt med navn, og prøv å hold det under oppsyn. En annen fordel med å bruke ditt eget glidemiddel er at dette også reduserer risiko for å bli smittet av hepatitt C og andre infeksjoner.

Blir du tilbudt drikke, sørg for å få med deg hvor drikken kommer fra.

Er du på en sexklubb (eller bare ute på byen), eller på en chemsex-fest, husk at selv gode venner kan bli distrahert om de passer på drinken din. Den beste regelen er å aldri gå fra en drink. Om muligheten er der, ta med drikken din på toalettet. Er det bare halve drikken igjen, kjøp eller åpne en ny, om du forlot den gamle.

Det finnes også tester man kan kjøpe inn og bruke for å sjekke om drinken din er blitt spiked:
https://www.testmydrink.com/
https://www.undercovercolors.com/
https://www.checkyourdrink.co.uk/
https://www.sabrered.com/pepper-spray/sabre-drink-test-kit
Om dere bevisst inntar GHB for chemsex har Chemfriendly noen tilleggs råd for å sørge for at alle på chemsex-festen (eller på sexklubben) får en god opplevelse:

Alltid rus deg med noen du kjenner. Dette er ikke lett i praksis siden det ofte inviteres ukjente inn på festen eller man spontant deltar på chemsex fester man inviteres på av andre.

Husk at GHB kan være vanskelig å dosere og at det kan være liten margin som skiller en rekreasjonell dose fra en dose som leder til overdose. Følg derfor Chemfriendly sine råd for risikoreduserende dosering. Du kan lese disse her.

Å blande GHB med andre rusmidler kan øke risiko for overdose. Dødelige GHB-overdoser er som regel knyttet opp mot blanding med andre rusmidler. Spesielt blanding med sentraldempende (som alkohol, benzodiazepiner og opiater) kan være farlig fordi kombinasjonen kan lede til at man slutter å puste under overdosen. Dette bør man være spesielt bevisst på om man er på vei til en chemsex fest etter en fuktig tur på byen. Vær også forsiktig med å blande GHB med narkoselegemidler som ketamin.

Begynner du å bli trett, miste bevisstheten og frykter du er på vei inn i en GHB-relatert overdose, er det mange som velger å innta sentralstimulerende rusmidler, som amfetamin. Dette vil være med å utligne effekten av GHB og dermed øke toleransen for GHB. Å innta sentralstimulerende rusmidler kan hjelpe mot at man mister bevisstheten.

Men: selv om sentralstimulerende gjør at du tåler mer GHB enn vanlig, risikerer du å gå i en overdose om det sentralstimulerende rusmidlet forlater kroppen din mens du enda har en høyere dose GHB i kroppen enn du er vant til. Skal du blande GHB med et sentralstimulerende rusmiddel bland det i så fall med et langtidsvirkende sentralstimulerende rusmiddel, som amfetamin (aldri med kokain, som varer svært kort).
Du skal som hovedregel heller aldri gi noen som allerede er gått i en overdose stimulanter, da du ikke har mulighet for å innhente deres samtykke til dette og du ikke vet om hvorvidt kroppen deres tåler påkjenningen.

Å blande GHB med andre rusmidler kan øke risiko for overdose.
Foto: Einar Hyndøy
Har du sex med noen som har tatt GHB kom gjerne med regelmessige check-ins, det vil si spør den andre hvordan vedkommende har det. Slik får du evaluert den andres tilstedeværelse og samtykkekompetanse.
På vei inn i en GHB relatert overdose kan personen vandre rundt og gjøre monotone og spasmelignende bevegelser. Vedkommende kan komme med utagerende prating, være høylytt, samt komme med seksuelle tilnærminger. Personen kan virke til stede uten å være det. Har du sex med noen som har tatt GHB kom gjerne med regelmessige check-ins, det vil si spør den andre hvordan vedkommende har det. Ikke still spørsmål som kan svares med "ja" eller "nei", men still spørsmål som krever at den andre må tenke seg om for å svare. Slik får du evaluert den andres tilstedeværelse og samtykkekompetanse.

Om en person går inn i en GHB-relatert overdoser og sovner, sørg for at personen ligger i sideleie. Dette for å sørge for frie luftveier og for at personen ikke drukner i eget oppkast. For å redusere risiko for overgrep, ikke la personen ligge alene i et annet rom. Det er også viktig å holde personen under oppsyn for å få med seg at personen puster.

(Og om du, for din egen del, vurderer å blande GHB i glid så husk at GBL ofte kan forveksles med GHB, men at GBL er etsende og kan gi etseskader på huden.)
Rådene i artikkelen er basert på tilgjengelig litteratur og et stort antall brukererfaringer. Kontakt likepersoner i Chemfriendly om du vil ha råd om hvordan du ivaretar din og andres sikkerhet under chemsex.
Publisert 7.9.2020. Oppdatert 7.11.20 & 9.11.20 & 5.7.21 & 12.6.22